sâmbătă, 22 iulie 2017

În vizită la Topkapı în haremul sultanilor

Am vizitat recent Palatul Topkapı din Istanbul. Când a ajuns acolo m-am dus glonț la harem. Ghidul mi-a arătat câteva lucruri despre harem, necunoscute de mine până atunci. 

Haremul a fost pentru Imperiul Otoman o instituție foarte influentă, un mecanism care crea o academie a succesiunii la tron prin care sultanul era ajutat să își aleagă nevestele potrivite care să îi asigure succesori. Rezultatul remarcabil al haremului este că Imperiul Otoman a avut o singură dinastie, din 1299 până în 1922 . 


Cum funcționa haremul?

Responsabilii cu aprovizionarea haremului procurau copile de 5-12 ani din întreg imperiul.
Unele erau cumpărate, altele răpite, altele erau primite cadou. Ajunse în harem, erau învățate limba turcă și eticheta. Cele foarte frumoase, inteligente și talentate erau învățate să cânte, să danseze, să recite. De asemenea, ele învățau arta amorului. 

Pentru toate existau lucruri de făcut în harem, la spălătorie, la bucătărie, la hamam, curățenie. Cele care nu promovau examenele de limba turcă, etichetă, cântat și dansat, rămâneau la statutul de sclave, rămâneau așa toată viața și nu apăreau niciodată în fața sultanului. Se numeau odalisce.

Dintre cele care promovau examenele, unele aveau norocul să ajungă să se bucure de atenția sultanului. Așadar atenția sultanului era condiția pentru o viață de lux, importanța în harem, în curtea imperială și în imperiu, plus pentru primirea de cadouri scumpe. Iar pentru cele care nu ajungeau în atenția sultanului a
lternativa era mizeria

Ei, acum e acum, oare cum „ajungeau” să se bucure de atenția sultanului? Câteva idei...

Ghidul nu a menționat cum se desfășura procesul de „intrare în atenție” astfel imaginația turiștilor a luat-o razna.

Unul dintre turiști care lucra într-o multinațională a fost de părere că era ca un interviu de selecție. Parcă văd întrebări: „Care sunt punctele tale tari? Dar slabe?”, „Ești dispusă să lucrezi noaptea și în weekend?”, „Care este părerea ta față de munca în echipă?”...

Un alt turist, un telespectator împătimit, a spus că e ca la emisiunile TV, gen „Românii au talent”, „Vrei să fii milionar”, „Bravo, ai stil” și altele asemenea.

O pițipoancă din grupul de turiști, care nu obosea să tot repete că ea a luat mențiune la un concurs de frumusețe local, a spus că sigur selecția se făcea ca la Miss World. Sau, eventual, ca la o prezentare de modă, cu defilare pe scenă...

Eu, obișnuit cu admiterea la universitate, sunt convins că a fost vorba despre un concurs de dosare în care nota la bac conta în proporție de 50%.Ce făceau selectatele?

Selectatele se numeau „concubine”. Dacă aduceau sultanului un urmaș promovau la gradul de „favorite” (Ikbal). Dintre concubine sultanul își alegea până la patru soții.


Munca în echipă în harem

Se pare că era cam greu cu munca în echipă. Universitatea haremului era și ea un loc de intrigi, bârfe și șicane în care favoritele își făceau una alteia viața grea. La urma urmei, fiul unei dintre ele devenea sultan și ajugea să îi omoare pe fiii celorlalte. 

Capo di tutti capi 

S-ar putea crede că sultanul era cel mai mare șef. De fapt, cea mai influentă persoană din harem era mama sultanului. I se spunea Valide Sultan, ea ocupa cea mai înaltă poziție în harem. 

Apartamentul ei era așezat strategic între cel al sultanului și cele ale soțiilor sale. Oare chiar sultanul cerea voie la maică-sa ca să intre la soțiile lui?!

Apartamentul mamei sultanului cuprindea dormitor, salon, cameră de rugăciune și birou. 

Valide Sultan era responsabilă pentru păstrarea ordinii și înțelegerii. De asemenea, ea selecta favoritele pentru fiul ei, sultanul. Atunci când sultanul o lua razna și lua decizii scandaloase în conducerea imperiului, vizirii și muftiii îl pârau pe sultan la maică-sa iar ea îl urechea pe pezevenghi încercând să îl facă să revină asupra acestor decizii. 

Mamele sultanilor s-au bucurat mereu de influență

Mai ales în secolele XVI și XVII, într-o perioadă când sultanii au fost slabi, se spune că într-o perioadă de aproape 130 de ani Imperiul Otoman a fost condus de „sultanatul femeilor”, adică de mamele și soțiile moștenitorilor tronului. Cică Kösem Sultan, mama Sultanului Ibrahim cel Nebun, a condus imperiul până în cele mai importante aspecte ale sale, singurul lucrur pe care nu l-a făcut a fost să conducă armata pe câmpul de luptă. 

sem Sultan, pe numele ei Mahpeyker, la origine o grecoaică focoasă, fiica unui preot ortodox grec. A primit numele sem (conducătorul) a fost soția lui Ahmed I (1603-1617), mama lui Murad al IV-lea (1623-1640), a lui Ibrahim I- numit „cel nebun” (1640-1648) și bunica lui Mehmed al IV-lea (1648-1687). A fost asasinată prin sugrumarea cu propriul păr la ordinul nurorii sale Valide Sultan Turhan Hatice, mama lui Mehmet. 

Citiți aici mai multe despre cea care a fost considerată cea mai puternică femeie din Imperiul Otoman. 

Erau și bărbați în harem

Erau două feluri de bărbați în harem: copiii și frații sultanului și eunucii. Ocazional, mai intra doctorul. 

Eunucii erau negri, aproximativ 100 de sclavi aduși din Africa. Treaba lor era de protecție și administrativă. 

Una dintre secțiunile haremului se numește Școala Prinților. Aici erau educați moștenitorii tronului până la vârsta pubertății când erau trimiși la pregătire militară. 

Din păcate pentru cei care nu ajungeau sultani, ei erau uciși. Moștenitorii tronului, o dată ajunși pe tron, aveau prostul obicei să își omoare frații. Sultanul Ahmed I (1603-1617) a pus punct acestui obicei dar în schimb i-a sechestrat pe frați în harem, ca să nu uneltească împotrva sultanului. Efectul? În cazul în care un sultan murea sau nu mai era capabil să conducă fratele său ajungea la tron după ce petrecuse toată viața închis între femei, își pierduse vigoarea și nu avea cunoștință de problemele imperiului. 

Așadar da, erau și bărbați în harem dar n-aș fi vrut să fiu ca ei. Mai bine vizitator decât eunuc. 

Mai multe poze făcute de mine în harem puteți vede aici

Un comentariu: