miercuri, 8 februarie 2017

Mă întreabă turcii despre Ceauşescu despre comunism. Le-am spus că a fost rău


Am avut ocazia recent să discut cu un prieten turc, omul m-a întrebat curios ce părere am eu despre regimul comunist din România, despre Ceaușescu, despre care mai mulți turci auziseră, chiar remarcasem cu uimire că mai mulți oameni l-au pomenit.

Ca să nu existe urmă de echivoc i-am spus cât am putut de răspicat, convingerea mea fermă este că regimul comunist a fost pentru România unul rău, ilegitim și criminal.Cu prilejul discuției cu el m-am gândit să scriu pe blog articole în care să explic tinerilor mei prieteni, studenți, absolvenți și cunoscuți, prieteni pe Facebook și cititori ai blogului meu că regimul comunist a fost rău, a fost ca o boală grea pentru România de care încă nu ne-am vindecat.

Am ajuns la concluzia că regimul comunist a fost unul rău în urma tuturor experienţelor mele de 16 ani de comunism, apoi martorul celor 27 de ani de postcomunism. 


Am trăit în comunism, am citit despre comunism, am experimentat urmările comunismului, am ascultat istorisirile multor oameni care au cunoscut bine comunismul, am evaluat, am cântărit și am înțeles într-un târziu cât de rău și de nociv a fost comunismul, cum a otrăvit țara nu doar în cei 45 de ani dar mi-a otrăvit mie tinerețea și viața de până acum.

Mă consider dator să afirm răspicat că regimul comunist a fost rău în calitate de român, ca unul care a trăit în comunism și în calitate de dascăl. 


Slavă Domnului astăzi avem Internet, Facebook iar tinerii au acces la informație din numeroase surse fără să fie prizonierii ideologiei, ai televiziunilor sau a opiniilor doar a puțini oameni. 

Va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu