marți, 4 octombrie 2016

În vizită la Amasra, un oraș turistic cu o lungă și zbuciumată istorie unde se servește pește cu salată

Am vizitat recent Amasra, o localitate din Turcia încărcată de istorie unde se servește salată cu pește. Dar ce salată, doar priviți-o! Sesamus, Amastris, Amasra

Amasra se numea Amastris, până în 1460 iar înainte de secolul 3 î. Hr. se numea Sesamus.
De fapt, orașul a fost înființat prin fuziunea a patru așezări mai mici, Sesamus, Cromna, Cytorus și Tium.


Ctitorie a unei regine care s-a căsătorit de trei ori și a fost ucisă de fiii ei

Orașul a fost înființat ca o colonie grecească a Miletului. Conform istoricului antic Strabo, Amastris a fost înființat în secolul 3 î. Hr. de regina Amastris din Heracleia Pontica (actualul oraș Eregli din Turcia, aproape de Zonguldakul meu). 

Amastris era o prințesă persană, nepoata lui Darius al III-lea, regele perșilor cel înfrânt de Alexandru Macedon. Alexandru a dat-o pe Amastris de soție lui Craterus (un general macedonean, prieten apropiat al lui Alexandru), ocazie cu care prințesa a învățat grecește și a reușit să se integreze în noua lume elenistică care tocmai se născuse. 

După ce Craterus a murit, Amastris s-a căsătorit din nou cu Dionysios tiranul din Heracleia Pontica care, în scurt timp a murit și el. Nasol! Cică era extrem de gras, un tiran obez. 

Mai departe, Amastris s-a căsătorit cu  Lysimachos, un alt general al lui Alexandru, dar nici această căsătorie nu a durat mult. 

Regina Amastris a pretins că va conduce regatul în numele celor doi fii ai ei. Fiii însă i-au făcut de petrecanie mamei lor, înecând-o, aceasta se întâmpla în anul 284 î.Hr. 


Cucerit și recucerit de foarte multe ori

Orașul purtând numele reginei a ajuns curând în stăpânirea lui Eumenes din Tieum, fratele lui Philetaerus of Pergamon
Vedeți voi cine sunt ăștia că eu m-am plictisit. Există Wikipedia, doar.

Mai departe, Eumenes a pierdut orașul în favoarea lui Ariobarzanes, regele Pontului

În timpul Imperiului Roman, orașul Amastris a fost ocupat de Lucullus și a devenit parte a posesiunilor din Asia ale Romei imperiale. 

În perioada bizantină, Amastris a decăzut mult. 

În 1214 Amastris, la fel ca multe alte orașe de pe țărmul Mării Negre a ajuns parte din Imperiul de Trapezunt (Trebizonda) 

După căderea Constantinopolelui a fost cucerit de genovezi care au condus orașul șapte ani până a fost cucerit de otomani în 1460.

Acum este cucerit de turiști

Acum, parte a Turciei moderne, orașul este cucerit de turiști. Iar printre atâția turiști hop și eu cu aparatul foto

Am mâncat preparate specifice de Amasra, ca de exemplu, Amasra Balik Salata și Ekmek Balik. (Balik înseamnă pește), am vizita cetatea medievală, am vizitat moscheia (fostă biserică ortodoxă bizantină), am făcut un tur cu vaporașul în jurul Insulei Iepurilor, am vizitat piața de pește și m-am întâlnit cu o groază de turiști. 

Mi-a trecut prin cap o idee, să mă retrag la pensie în Amasra. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu