marți, 4 octombrie 2016

În Turcia am regăsit Bizanțul și am aflat de ce a pierit

Imperiul Roman de Răsărit, a fost sau n-a fost?

Bizanțul – în fapt Imperiul Roman de Răsărit, a fost matca în care s-au format popoarele Europei de Sud-Est și de est, inclusiv românii, a fost marea împărăție care a luminat lumea timp de 1153 de ani, o perioadă considerată ca fiind cea mai lungă viață a unui imperiu. 

A fost succesorul culturii și civilizației grecești antice, a lumii elenistice create de Alexandru Macedon, a Imperiului Roman, astfel trăgându-și seva din alți peste o mie de ani de istorie. 

A fost farul creștinătății – întâi a întregii creștinătăți apoi, după marea schismă din anul 1054, a celei orientale. 

A fost inițiatorul încreștinării românilor și a multor alte popoare. 

A fost apărătorul civilizației greco-romane europene de valurile de popoare migratoare timp de mai bine de 1000 de ani. 

Imperiul Roman de Răsărit a căzut la 29 mai 1453 când turcii otomani conduși de Mehmed al II-lea supranumit Cuceritorul (Fatih) au cucerit Constantinopolele, capitala Imperiului.


Îl întâlnesc în Turcia la tot pasul

Sunt foarte fascinat de istoria romanității orientale. De când sunt în Turcia, găsesc la tot pasul referințe, urme, semne ale unei moșteniri a unei lumi care a încetat să existe cu mai bine de 500 de ani în urmă dar care a durat anterior peste 2000 de ani. Am citit multe cărți despre acest subiect, am vizionat filme, am vizitat muzee, foste biserici, castele, cetăți și relicve ale Bizanțului.


Rușii au făcut un film despre Imperiul Roman de Răsărit, propagandistic, normal

Am văzut recent un film interesant, produs de niște ruși, care încerca să treacă în revistă cauzele prăbușirii Bizanțului și să facă o analogie cu posibila prăbușire a lumii occidentale. Am rezistat să îl urmăresc până la capăt deși de două ori m-am enervat și l-am oprit pentru că am văzut clar cum realizatorii filmului au făcut din subiect o susținută propagandă antioccidentală care îi servește probabil tovarășului Putin. Din această perspectivă filmul e clar o propagandă. 

Rușii consideră că ei sunt moștenitorii Imperiului Roman de Răsărit, ei se cred a treia Romă. Cineva spunea că de când există Rusia, rușii au vrut mereu la Strâmtori. 

Gura păcătosului adevăr grăiește

Însă, conform principiului „gura păcătosului adevăr grăiește”, am desprins din film câteva cauze ale prăbușirii Bizanțului pe care le scriu aici spre luare aminte. Acestea sunt:
 • Indisciplina conducătorilor;
 • Poporul și-a pierdut încrederea în conducători, de aici deteriorarea autorității statului;
 • Poporul nu a vrut re-unirea ortodocșilor cu catolicii și au considerat trădare străduința conducătorilor de a o face;
 • Pierderea controlului comerțului în favoarea venețienilor, a genovezilor. În condițiile în care economia imperiului se baza în mare parte pe comerț, pierderea comerțului însemna dependența economică de străini. 
 • Apariția ideii de naționalitate prin care cetățenii imperiului - de naționalități diferite au ajuns să se considere diferiți unii de alții. 
 • Scăderea abruptă a natalității, apariția unei crize demografice pe fondul escaladării numărului și incidenței avorturilor și a apariției unor noi populații agresive cu rate de natalitate mari. 
 • Deteriorarea educației. Țara în care s-a dezvoltat prima universitate din lume a pierit din lipsă de educație;
 • O îngrozitoare apatie și oboseală care a cuprins întreaga societate. Poporul a încetat a mai dori să trăiască!!!
 • Proliferarea unor sisteme agnostice și oculte caracterizate prin ura față de viață;
 • Psihoza endogenă din secolele XII-XIII, caracterizată de un interes „bolnăvicios” pentru culturi și credințe oculte din lumea antică;
 • Creșterea ratelor de sinucideri, alcoolism, crize ale familiilor;
 • O decădere duhovnicească și morală, apariția și proliferarea unor superstiții. 

Vedeți mai jos filmul.

2 comentarii:

 1. Cam prea seamănă trecutul cu ce trăim de vreo 20 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu rămân cu o nedumerire: de ce Occidentului nu îi place să vorbească de Bizanț? Pentru că, atunci când s-a pus problema apărării lui și s-au format cruciadele, cruciații au făcut mai mult rău decât necreștinii?

  RăspundețiȘtergere