vineri, 28 octombrie 2016

29 Octombrie- Ziua Republicii Turcia

În 29 Octombrie este Ziua Republicii Turcia. 


Sărbătoarea comemorează proclamarea Republicii Turcia în 29 Octombrie 1923 de către Mustafa Kemal Atatürk în fața Marii Adunări Naționale a Turciei- parlamentul unicameral al Republicii. 

Atunci s-a schimbat statutul oficial al țării, Turcia a fost declarată o națiune iar numele oficial a fost proclamat Türkiye Cumhuriyeti (Republica Turcia). 

Atunci, Mustafa Kemal Atatürk a fost ales președintele republicii. Sub deviza „Pace acasă, pace în lume” Atatürk - tata turcilor, a inaugurat o perioadă fastă de pace și prosperitate, au fost cei mai buni 100 de ani din istoria turcilor. 

Le-a schimbat țara, alfabetul, îmbrăcămintea, le-a dat nume de familie, le-a făcut legi după modelul țărilor occidentale, a orientat Turcia spre viitor, spre Occident și spre modernitate. 
Nu-i de mirare că turcii îl venerează- încă, la 70 de ani după moarte.

Sărbătoarea durează oficial 35 de ore și începe pe 28 octombrie la orele 13,00. 

Hazliu a fost că, după ce dimineață am avut ore, am mers la cantina pentru masa de prânz. În facultate, puzderie de lume, ca de obicei. La 13,30 când m-am întors, surpriză! Ușa de intrare în facultate era închisă, pe coridoare și în birouri nici țipenie. Incredibil! Nimeni nu se aștepta la asta. :) Noroc cu sistemul de acces în clădire pe bază de amprentă, am reușit să intru în birou pentru a-mi recupera efectele. Sistemul de acces în clădire pe bază de amprentă RULZ!!! pun deștu’ și clic! Ușa se deschide!

Mândri că sunt Ataturci!

Studenții postează într-o veselie pe Facebook poze cu steagul, cu chipul lui Atatürk și își declară mândria de a fi kemaliști și atașamentul față de Atatürk. 

La mulți ani pașnici, luminați și prosperi, dragă Turcia!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu