marți, 2 august 2016

Constantinopolele, actualul cartier Fatih din Istanbulul de astăzi, a fost odinioară capitala lumii

Am văzut Constantinopolele - odinioară capitala lumii

Am avut ocazia să văd cartierul Fatih din Istanbul. Este fostul Constantinopole - capitala Imperiului Roman de Răsărit (numit astăzi și Imperiul Bizantin), oraș fondat în anul 330 de împăratul roman Constantin pe modelul Romei imperiale. A fost numit „Noua Romă” sau „A Doua Romă” - Împăratul Constantin a vrut să fie mai strălucitor decât Roma. Construit pe locul vechii colonii grecești Byzantium, orașul a devenit capitala celui mai mare imperiu al antichități - Imperiul Roman de Răsărit - succesorul Imperiului Roman, care a dăinuit timp de peste de aproape 1000 de ani după ce Imperiul Roman de Apus a căzut, în anul 476.

Imperiul Roman de Răsărit s-a născut roman, creștin, apoi, sub influența grecească, a adoptat limba și cultura greacă, grefate pe moștenirea romană. Acest imperiu este cel care a dat românilor religia ortodoxă și identitatea creștină. Este cel care a apărat moștenirea romană și a transmis-o mai departe posterității. Este determinantul matricii în care s-au format multe popoare din Orient, din Balcani și din Europa- inclusiv românii, este farul călăuzitor al Creștinismului Ortodox.

Sunt fascinat de istoria Imperiului Roman de Răsărit. Am vizitat Sfânta Sofia, Obeliscul lui Constantin, Forul lui Constantin și zidurile lui Teodosius care au apărat orașul mai bine de 1000 de ani. După un asediu de șase săptămâni, ele au căzut la 29 mai 1453 când turcii otomani conduși de Mehmed al II-lea- supranumit Cuceritorul, au cucerit orașul punând capăt istoriei de peste 1000 de ani a Imperiului Roman de Răsărit.

Am făcut sute de poze, le-am încărcat pe Google Photos (
clic aici) iar Google mi-a făcut un film (clic aici).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu