miercuri, 31 august 2016

31 August e Ziua Limbii Române. La mulți ani!

Astăzi e Ziua Limbii Române. La mulți ani!

Dragă Limba Română, de ziua ta îți doresc să fii mult și bine vorbită, scrisă, gândită, cântată, visată, învățată și respectată. 

De când sunt prin străinătățuri mi-e dor de tine ca de mama.

Mi-e drag de Internet că mă ajută să mă întâlnesc cu tine în fiecare zi. Grație lui, te citesc, te scriu și te ascult mereu.

De când folosesc alte limbi, am început să te iubesc mai mult. Savurez cuvintele tale, expresiile, sensurile, jocuri de cuvinte, hazul glumelor și bancurilor în limba română – pe multe dintre ele nici nu le pot traduce în alte limbi.

De dragul tău, Limbă Română, am învățat și continui să învăț limbi străine ca engleză, franceza, germana, maghiara iar acum turca. De când învăț limba turcă, am întâlnit o samă de cuvinte care sunt comune, m-am bucurat de ele – fiecare îmi aduce aminte de tine.

Fii îngăduitoare cu cei care te chinuie, te spurcă și te siluiesc, pe cei care nu folosesc diacritice și fac greșeli de ortografie. Scoate limba la ei!

Cel mai rău lucru care ți s-ar putea întâmpla ar fi să devii o închisoare a proștilor. Cel mai bun lucru ar fi ca oameni mari și spirite nobile să te folosească pentru a exprima - pe înțelesul celorlalți, bogăția și bucuria ta.

2 comentarii:

  1. Cu ocazia acestei aniversări (Ziua Limbii Române), am găsit un ”anunț” extrem de potrivit, citez: Elevul care a promovat examenul de bacalaureat cu media cea mai mare, s-a hotărât să împărtășească din experiența lui scriind o carte. Titlul anunțat al acestei cărți este: ”CUM A-M LOAT BACU”!
    Acum, în toamnă am văzut cifrele pentru județul Bihor. Din peste 1470 elevi înscriși, prezentați la examen 1199 au promovat numai 264! Adică ”a-u loat”, numai 22%! Sigur nu ne putem aștepta ca toamna să fie excepțională acestă cifră dar nici chiar așa...

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani draga noastră limba romana, dulce ca un fagure de miere, vorba poetului. Mi-a plăcut mult Dorine postarea ta, cu maniera ta personala in stil balzacian pana la cele mai mici detalii, de a pedala intre umor, emotie si sensibilitate.

    RăspundețiȘtergere