duminică, 8 mai 2016

Despre universitățile antreprenoriale

Un prieten își face teza de doctorat despre universități antreprenoriale. M-a întrebat și i-am răspuns la câteva întrebări, răspunsuri pe care aș dori să le sindicalizez, adică să le supun atenției prietenilor cititori pe blog, poate primesc mai multă lumină. 


Universitățile antreprenoriale crează antreprenori

O primă idee: eu cred că principalul focus al unei facultăți sau universități antreprenoriale ar fi SĂ CREEZE ANTREPRENORI.
Acest focus ar putea să fie înscris ca o misiune a facultății sau a universității, ar putea asumat de conducere și enunțat cu fiecare ocazie, la fiecare activitate, la fiecare discurs, la fiecare interviu. 


Să își găsească aliați în efortul de a crea antreprenori

E greu să creezi antreprenori doar prin resursele exclusive ale universității și universitarilor. Pornesc de la observația mea că universitarii nu sunt antreprenori, sau cel puțin nu prea sunt...A crea antreprenori nu ar trebui să fie sarcina exclusivă a profesorilor din universitate nu ar trebui să fie numai lupta și responsabilitatea lor. O dată ce misiunea de a crea antrenori este asumată public de conducerea universității, crearea de antreprenori se poate face prin invitația adresată mai multor părți de a se implica alături de universitate în formarea de antreprenori. De exemplu, prin încurajarea și asumarea o inițiative pe care diferiți stakeholderi ai universității le pot avea. Înțeleg prin stakeholderi managerii și managementul universitar, universitarii, structurile din universitate - consilii, comisii, servicii, studenți, parteneri ai universității sau absolvenți ai universității- cei care se revendică de la universitate și țin in continuare legătura cu universitatea. 


Depinde de leadership, de cât de puternic este magnetul

De aici se vede foarte clar că universitățile și universitarii ar trebui să își asume leadershipul comunitar, să își dezvolte un magnet puternic pentru resurse pentru antreprenori. 

Exemple de inițiative: să dezvolte start - up-uri și spin-offs care să devină afaceri generatoare de venituri, sau să incubeze / sprijine afaceri de acest fel. 


Mă bucur să am ceva experiență de dezvoltare a programelor pro-antreprenori

Am făcut câteva dintre acest lucruri la Departamentul de Management Marketing iar colegii mei fac în continuare, cu implicarea stakeholderilor universitari, a studenților, a absolvenților, a partenerilor, a asociațiilor profesionale. Cu mare succes, spun unii. 


Cum e la alții cu universitățile antreprenoriale?

Caut pe net și ce găsesc? În UK există o recunoaștere națională a universităților antreprenoriale iar performanții sunt validați și onorați public. La fel în US, există un top al universităților antreprenoriale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu