duminică, 15 mai 2016

Câteva lucruri interesante despre turci: oameni și comportamente

Sunt deja în Turcia de șapte săptămâni și am avut în acest răstimp ocazia să observ câteva lucruri care mi-au atras atenția.


Tinerii sunt neașteptat de cuviincioși

Eu îi văd pe tinerii de aici neașteptat de cuviincioși pentru niște tineri. Tinerii sunt prin natura lor mai impetuoși, mai rebeli, mai contestatari, mai zgomotoși sau chiar mai violenți, uneori fac excese, alteori își caută mai strident propria identitate.

În Oradea și în România eu așa îi știu, fără să consider aceasta un lucru rău. Mi se pare mai degrabă ceva care ține de vârstă.

În Turcia nu sunt așa. De când sunt aici nu am văzut stridențe, agresivități de nici un fel, scandaluri, sticle sparte, glume și farse făcute altora, atitudini sexiste. Nu am auzit urlete sau strigăte. Nu am văzut în întreg campusul universitar pe unde am umblat și nici în jurul campusului, în zona din oraș care gravitează în jurul campusului universității BEU din Zonguldak. Nici prin Istanbul și Ankara pe unde am umblat, nici pe acolo nu am văzut așa ceva.

Am văzut în schimb, noaptea la 12, alei și terase pline, terenuri de sport pline în care studenți de ambele sexe (băieți cu barbă și fete cu cârpă) se joacă în grupuri, am văzut grupuri mici în care se cântă la chitară. Am văzut tineri care se țin de mână sau stau pe bancă mai feriți, grupuri de studenți care servesc un ceai, un suc, apă dar niciodată alcool. Aici, cel puțin în mediul meu universitar, nu prea se bea alcool, nu am văzut deloc studenți care să consume alcool. 

Singura fandoseală pe care am văzut-o la tineri este fâțâiala cu mașinile. Câte patru, cinci într-o mașină, cu geamurile deschise, privesc mândri în jurul lor. Doar că, din nou altfel decât mă așteptam, muzica nu bubuie în boxe, nu turează motoare și nu demarează în trombă.


Băieții poartă barbă iar fetele cârpă

Cârpa aceea pe care o poartă fetele se numește hijab, ea le acoperă părul și gâtul, lăsându-le numai fața descoperită, doar chipul. La început era destul de ciudat pentru mine, apoi m-am obișnuit. Interesant că am văzut fetele cu cârpă și pe terenul de sport, sau la rafting.

Cam jumătate dintre studente poartă hijab. Am numărat la un examen în care era sala plină iar procentul de fete cu cârpă era de fix 50%.

Apropo, îi spun eu cârpă dar de fapt este o eșarfă foarte elegantă, în majoritatea cazurilor e din mătase, în culori vii, bine prinsă pe cap. 

Hijab este primul nivel al acoperirii capului și corpului femeilor musulmane. Mai sunt încă trei niveluri mai dure: chador, niqab și burka. Chador e ca acoperământul călugărițelor noastre, hiqab e femeia Batman  iar burka e femeia Darth Vader.  Eu nu am văzut aici decât maxim niqab- pe stradă, nu în campus. Încă pe Darth Vader nu l-am văzut în Turcia. Cât despre băieții cu barbă, asta mă intrigă: toți băieții poartă barbă. Studenții. Mă rog, cei cărora le crește. Am făcut o boacănă, l-am întrebat pe unul dintre studenții din Afganistan care are trăsături mai mongoloide: tu de ce nu poți barbă? El mi-a răspuns jenat că lor, la fel ca și chinezilor, nu prea le crește barbă. Băiatul avea și el câteva firicele pe ici pe acolo. Parcă știam de undeva lucrul acesta dar niciodată nu l-am văzut cu ochii mei. Așa că l-am privit cu atenție pe unul dintre prietenii pe care mi-i i-am făcut aici, un profesor chinez de la departamentul de geomatică, nici el nu are păr pe față, decât așa, ca un adolescent la pubertate.

Or fi purtând tinerii barbă dar oamenii de afaceri, cei care umblă la cravată și în costum prin Ankara și prin Istanbul, politicieni și persoane oficiale, la fel ca și profesorii de la facultate - ei nu poartă barbă, ei se bărbieresc normal. Iar eu am răsuflat ușurat, ce bine că nu trebuie să îmi las și eu barbă!


Numele turcilor au semnificații

M-a întrebat o studentă: ce semnificație are numele meu? Eu am răspuns că nu are nici o semnificație, că e un simplu nume. S-au mirat studenții, se pare că la ei toate numele au semnificații. Așa că am început să urmăresc câteva nume și să întreb ce înseamnă ele. Îmi amintesc că Çiçek (nume de fată) înseamnă floare, Ümit (nume de fată) înseamnă speranță, Deniz (nume de băiat) înseamnă mare- de la Marea Neagră (Karadeniz). A-aaa, păi și în România avem nume ca Floare, Speranța, Doru, Trandafir etc.

Aș vrea să mă mai întrebe încă odată ce înseamnă numele meu - Dorin, aș răspunde “The Coveted”, sau “The Wished-For”.


Toată lumea bea ceai

Și te servesc cu ceai oriunde. În cele mai neașteptate situații, mă rog, neașteptate pentru mine…


Până acum am fost servit cu ceai:

 • În birouri la decan, șeful de catedră, la colegii universitari. Nimic neașteptat aici.
 • La agenția imobiliară unde am mers pentru a închiria apartament, de fiecare dată când am mers - și cred că am fost de vreo patru ori. 
 • La frizer – când am ajuns, când am așteptat să îmi vină rândul și când eram în scaun!!!! În total, mi-au oferit ceai de trei ori.  
 • La fotograf - m-am dus să îmi fac poze pentru legitimațiile universitare. În timp ce procesa poza pentru a o lista, fotograful ne-a servit cu ceai, pe mine și pe colegul meu. 
 • Când am încheiat contractul de apă la municipalitate. Așteptam ca proprietarul apartamentului închiriat de mine să rezolve actele pentru contractul de apă, funcționarii ne-au servit cu ceai. Imaginează-ți că mergi la noi să închei un contract la Apaterm, în timp ce aștepți funcționarii te servesc cu ceai!!!
 • În vizită la niște oameni de afaceri. Stând în biroul lor, preț de vreo o oră, ne-au servit cu ceai de trei-patru ori. 
 • În birou la administratorul blocului în care locuiesc. Am intrat la el să îl salut și să îmi trag sufletul iar el m-a servit rapid cu un ceai. 
Nici nu mai are rost să pomenesc despre servirea cu ceai în urma oricărei mese la restaurant sau despre servirea cu ceai în autocarele interurbane precum și la fiecare oprire. 


Își spală mâinile cu apă de colonie pentru mâini

E un gest de ospitalitate, în birouri, la restaurant, acasă să îți toarne în palmele căuș puțin lichid parfumat care are dublu rol - cel igienic și cel de a fi plăcut-mirositor. De obicei cu miros de flori, fructe sau plante. 


Multă încredere și protecție între oameni

Obișnuiesc să circul cu mijloacele de transport în comun și observ cum se comportă oamenii pe care îi văd. Am mai povestit aici despre cum își dădeau bani din mână în mână oamenii din mijloacele de transport în comun. 

Am mai observat ceva: pe una dintre rutele de minibus pe care o folosesc este un taxator care încasează banii de la călători și și-i bagă la propriu în buzunar. Nu eliberează bilet înseriat, nu dă nici un fel de hârtie, recipisă sau altceva pentru banii pe care îi ia de la călătorii care circulă pe distanțe mai lungi sau mai scurte. Doar ia banii de la călători și îi bagă în buzunar. La un moment dat eu am plătit la șofer iar când taxatorul m-a abordat să plătesc eu i-am făcut semn că i-am plătit la șofer. M-a crezut pe cuvânt, nu s-a mai obosit să îl întrebe pe șofer dacă călătorul X a plătit cursa.

Se poate ca practica de a încasa banii să fie să fie ilegală sau să eludeze plata unor taxe, e treaba lor. Eu am reținut aici încrederea între oamenii care circulă cu transportul în comun.

Am mai văzut această încredere la cantina universității, la intrarea pe traseul de împins tava este un mic coș în care oamenii pun chitanța – dovada faptului că au plătit masa. Doar că nu stă nimeni cu ochii pe coșul cu chitanțe, se presupune că dacă treci pe acolo ca să iei masa, ai plătit deja și că pui chitanța în coș.

De asemenea, șoferul, atunci când pe marginea drumului se află oameni care ar putea să urce în autobuz, claxonează scurt ca și cum ar vrea să le atragă atenția și să îi întrebe: „Urci?” iar dacă aceștia dau semne că ar putea urca, ei opresc și îi iau în autobuz. E adevărat, acest obicei e la cursele de minibus, prin cartiere, nu pe cursele de autocare interurbane.

Un alt context în care oamenii se protejează este traficul auto. Acesta diferă semnificativ de ceea ce este în România, e mult mai aglomerat, regulile nu prea se respectă, semafoarele sunt doar de decor, mai ales pentru pietoni. Mașinile nu dau prioritate pietonilor pe trecerea de pietoni!!!! Drumurile sunt destul de înguste și foarte abrupte. Mașinile circulă cu viteză mare. Mixul de condiții în traficul auto e unul exploziv. Cu toate acestea, nu am văzut accidente – încă 
. Eu mă mir, dacă ar fi în România această debandadă în trafic, ar fi accidente la greu. Aici participanții la trafic au grijă unii de alții, cu toată viermuiala de pe șosele.


Fără sexualitate afișată în public

În Turcia și mai ales în mediul universitar unde lucrez e plin de oameni tineri, frumoși, fete frumoase, băieți frumoși, ei interacționează unii cu alții, se amestecă în facultate, în sălile de clasă, în grupuri. Am văzut perechi plimbându-se, vorbind, visând, ținându-se de mână, uneori mai apropiați pe câte o bancă mai izolată dar întotdeauna extrem de discret. Nicăieri și niciodată – încă , în public nu am văzut comportament manifest cu conotații sexuale, de nici un fel.

Nu am văzut oameni - fete sau băieți care să se îmbrace indecent, cu piele pe afară, cu mușchii, pectoralii sau sânii la vedere adică scoși în evidență. Nu am văzut fuste scurte, picioare lungi, maieuri decupare, decolteuri provocatoare, căutături sexiste sau provocatoare. Le văd doar pe Facebook, la prietenii mei – cei mai mulți români.

Nu am văzut priviri agresive sau dornice, căutături provocatoare ale băieților după fete sau a fetelor după băieți. Și chiar urmăresc, in mod sistematic și conștient, privirea lor, ochii, atitudinile față de ceilalți oameni. Privesc atent în oglinzile sufletelor lor.

Nu am văzut abordări agresiv – sexiste din partea unor sexe față de alte sexe. Nu am văzut comentarii, abordări, interpelări, fluierături admirative, invitații adresate explicit sau implicit unor fete sau băieți din partea unor persoane adunate în grupuri, la terase, pe terenurile de sport, în campus, în facultate, pe bănci în parcuri etc.


Poate e ciudat pentru cei care cred că în islam fetele și femeile sunt opresate, aici în Turcia fetele și femeile sunt foarte sigure din punct de vedere al comportamentului posibil agresiv sexual al bărbaților. La fel și invers, bărbații nu sunt în pericol să fie agresați sexual de către femei. 

Așa că eu mă simt în siguranță! 

Am mai scris câteva articole despre experiențele mele în Turcia, le puteți găsi aici

2 comentarii:

 1. Felicitari pentru material! Va rog, daca puteti, sa-mi dati cateva directii/site-uri, pentru a face un material referitor la educatia interculturala din Turcia.Multumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scrieți-mi pe email la dorincoita la gmail.com o listă cu întrebări și, în măsura cunoștințelor mele, vă răspund.

   Ștergere