sâmbătă, 5 martie 2016

Șapte categorii de întrebări la care ar fi bine să dai răspuns atunci când faci o prezentare

Atunci când faci o prezentare, când ții un discurs, când ești invitat să iei cuvântul în fața unei audiențe, ar trebui să te pregătești căutând să dai răspunsuri la întrebări din cele de mai jos, înainte de a începe prezentarea. În funcție de răspunsurile la aceste întrebări îți vei proiecta conținutul prezentării și vei satisface mult mai bine așteptările auditoriului.


Ce așteaptă participanții la prezentare de la mine?

Ce aș aștepta eu dacă aș fi în public? Ce cred eu că așteaptă oamenii din public de la mine? Cum aș putea să le depășesc așteptările, vorbindu-le despre lucruri la care nici nu s-au gândit că ar putea fi vorba în prezentarea mea? Cum aș putea să îi fac să spună UAU? Cum aș putea să amuz audiența, să îi fac să râdă? Cum aș putea să îi fac să fie atenți la ceea ce spun?


Unde va fi prezentarea?

În ce sală? Cât de mare? Cât de pregătită este sala? Sunt scaune destule? Este cumva larmă în sală, oamenii aud ceea ce spun eu? Cum va fi atmosfera?


Când va fi prezentarea?

La ce oră din zi? Dimineața sau seara? Sunt cumva oamenii somnoroși pentru că este prea dimineață sau prea obosiți și apatici pentru că este seară și e târziu? Este cumva prezentarea chiar după masa de prânz? Atunci oamenii sunt cu siguranță mai puțini atenți pentru că moțăie după ce au luat masa de prânz.


Cine participă la prezentare?

Va fi în fața unor oameni cunoscuți, vor fi mulți sau puțini? Câți?Vor fi mai degrabă dornici să asculte sau mai degrabă să se încheie odată evenimentul?


Cum să faci prezentarea?

Să fie vorbită? Să fie citită? Vei sta într-un loc fix sau te vei putea mișca? Vei sta în fața tuturor, pe scenă, sau vei fi în public, ridicându-te în picioare între ceilalți participanți din public?


Cu ce să faci prezentarea?

Vei avea cumva posibilitatea de a proiecta un fișier de prezentare? Vei putea proiecta conținuturi pentru a fi prezentate pe care să le manevrezi pe computerul personal? Vei avea posibilitatea de a pune muzică în difuzoare sau în instalația de sonorizare? Vei avea eventuale alte obiecte care să atragă și să mențină atenția auditorului? 


Ce a fost înainte de prezentarea ta? Ce va fi după?

Nu cumva oamenii sunt prea adormiți pentru că antevorbitorul i-a adormit deja? Sau, dimpotrivă, sunt prea surescitați, prezentarea celui dinainte le-a stârnit entuziasmul iar tu ai o sarcină grea, de a fi cel puțin la înălțimea antevorbitorilor tăi?

Ce va fi după prezentare? Nu cumva pauza, mâncarea sau plecarea acasă, caz în care participanții se gândesc deja că abia așteaptă să se termine odată, că le e foame sau că ar trebui să plece acasă pentru că se face prea târziu?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu