vineri, 3 aprilie 2015

Portofoliul studentului

Despre ce este vorba?
Noțiunea de portofoliu al studentului se referă la toate lucrările pe care le fac studenții la facultate sau în legătură cu facultatea.

În general sunt lucrări scrise- text, tabele, grafice dar pot fi și sub formă foto, audio sau video. Pot fi conspecte, referate, eseuri, studii de caz, lucrări de practică, lucrări de sinteză, grafice, tabele, infografice, imagini (sigle, branduri, elemente de identitate vizuală), videoclipuri, filme sau softuri. 


Lucrările din portofoliu pot fi cerute explicit de profesori sau realizate în plus la cerințele profesorilor. Pot avea suport de livrare hârtia (planșe, panouri, orice lucrări scrise pe hârtie și stocate în dosare, mape, bibliorafturi etc.) sau pot fi livrate electronic putând fi stocate și distribuite online.

La ce folosește portofoliul sudentului?
Este  modalitate eficientă prin care studentul pe de o parte arată că este angajat în procesul de învățare și este conștient de rezultatele acestui proces. 

Este un mod prin care studentul poate arăta celor interesați că are competențe în mediul online. Cum lucrul în mediul online va fi universal și obligatoriu în viitor, portofoliul de lucrări stocate și distribuite online este un indiciu al faptului că studentul a făcut un prim pas către vitorul profesiei sale, că știe să lucreze online.

Studentul își poate pregăti lucrările la diverse discipline, le poate încărca online ca o dovadă că și-a îndeplinit obligația didactică iar profesorul trebuie doar să acceseze portofoliul studentului să verifice existența lucrării, să o evalueaze, putând face observații scrise (sau înregistrând notițe vocale!!!) )care să fie văzute / auzite de student. 

Poate facilita procesul de comunicare, dezbatere, reflecțiile pe marginea unui subiect întrucât cei care au acces la o lucrare din portofoliul studentului pot oferi idei referitoare la lucrare și în afara clasei sau când profesorul și studentul nu sunt în același timp și în același loc. 

Poate include, pe lângă lucrările cerute pentru școală, de către profesori, și producții ale studentului care sunt rezultatul preocupărilor, hobby-urilor, reflecțiilor sau experiențelor lui. 

Poate include, de asemenea, strategii și planuri de învățare, hărți conceptuale, filme pe Youtube, evaluări ale altora, comentarii etc. 

Cine altcineva mai folosește portofoliul?
Există foarte multe profesii în care portofoliul reprezintă argumentul suprem al profesionistului: arhitecți, designeri, consultanți, realizatori de site-uri web, producători foto-video, agenții de promovare, de publicitate și multe altele. 

În mediul academic, profesorii și cercetătorii se recomandă cu lista de lucrări, un document care conține portofoliul lor de lucrări, de proiecte, de realizări științifice în baza cărora sunt evaluați profesional și promovați pe posturi. 

În mediul de afaceri, firmele au portofoliu de clienți, portofoliu de produse, investitori au portofoliu de acțiuni. 

În mediul organizațional nonprofit, ONG-urile au un portofoliu de proiecte. 

De ce să-și facă studenții portofoliu?
Studenții au toate motivele ca, până vor ajunge să devină profesioniști, să își realizeze propriul portofoliu de lucrări și să se laude cu el, postându-l online și asigurând accesul la portofoliu profesorilor, viitorilor posibili angajatori și celor în fața cărora doresc să facă impresie pozitivă. 

Vor fi evaluați pozitiv de profesori, de pieteni, colegi, posibilii angajatori, a celor în fața cărora doresc să facă impresie pozitivă, de exemplu, viitoarele soacre .

Își vor vedea rezultatele parțiale ale procesului învățării și astfel vor deveni mai conștienți și mai implicați în acest proces. Vor transmite acest mesaj: "Sunt student și asta înțeleg eu să fac. Așa înțeleg eu să învăț, acestea sunt rezultatele mele ca student până în prezent."

Vor putea primi feed back pe rezultatele muncii lor de la alții, de la profesioniștii din mediul de afaceri, de la alți profesori, de la alți colegi, prieteni, cunoscuți etc. a căror observații, critici și sugestii de îmbunătățire ar putea să fie foarte valoroase pentru student, ar putea să îi dea ocazia să își îmbunătățească semnificativ procesul de învățare și rezultatele acestuia. 

Cum să își facă studenții un portofoliu online?
Există câteva soluții care permit ca fiecare student să își poată construi sau stoca online portofoliul său educațional. 

Eu și colegii mei de la departament, până acum, am folosit și am recomandat studenților să folosească Google Sites. Am scris aici despre site-ul profesional al studentului, utilizând Google Sites

Se pare că sunt și alte posibilități. Am căutat și am găsit referințe la acest subiect aici, aici, aici aici și aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu