sâmbătă, 14 februarie 2015

A fi student echivalează cu o slujbă full-time

Am scris aici despre numărul de ore de învățare pe care un student ar trebui să le aloce pentru o disciplină. Concluzia la care am ajuns este aceasta: un student ar trebui să învețe, în mod normal, opt ore pe zi 210 zile pe an, cu alte cuvinte, a fi student echivalează cu o slujbă full-time.
Să socotim.

Într-un an universitar, suma tuturor creditelor de studii este 60. Aceasta înseamnă că într-un an universitar un student ar trebui să aloce 60x28=1680 de ore pentru studiu. 

Dacă împărțim 1680 de ore la 8 ore pe zi ajungem la 210 zile într-un an.

Mult, puțin? Dacă avem în vedere că un an calendaristic are 365 de zile, 210 zile e puțin. Dacă comparăm cu numărul de zile oficial de școală, e un pic cam mult. Numărul de zile oficial de școală este de 205.

Cum am ajuns la 205? Socotind că fiecare dintre cele două semestre are 14 săptămâni, plus încă patru săptămâni de sesiune în fiecare semestru plus două săptămâni în septembrie, plus trei săptămâni de practică (sau de pregătire a licenței), în total rezultă un număr de 41 de săptămâni de școală. 41 de săptămâni ori 5 zile pe săptămână rezultă 205 de zile de școală oficiale pentru un student într-un an. Poate mai puține, în anul întâi.

Nota bene: am exclus sâmbetele și duminicile din toate săptămânile de școală.

Această socoteală arată că un student trebuie să aloce ceva mai mult de opt ore de învățare pe zi în fiecare zi dintre cele 205 de zile pe an pentru a-și îndeplini norma de student, adică ceea ce se presupune că este normal, ceea ce cere planul de învățământ.

Concluzia este că a fi student și a-și îndeplini toate obligațiile de învățare echivalează pentru un student cu o slujbă full-time. Însă, spre deosebire de alte slujbe, aceasta este una de ÎNVĂȚARE, de tipul once in a life-time. În cadrul acestei slujbe treaba studenților este să învețe în fiecare zi (desigur, excluzând vacanțele), timp de trei- cinci ani din viața lor aproape cât lucrează un angajat, opt ore pe zi.

E clar că cei care lucrează nu mai au timp să învețe sau trebuie să facă eforturi ca și cum ar avea două slujbe. În mod natural și firesc, dacă lucrează nu vor mai putea învăța atâtea ore pe zi câte prevăd normele. Cu toate acestea, eu nu militez la modul absolut pentru ca studenții să nu lucreze. Chiar cred că e foarte bine să lucreze dar să lucreze pentru CA SĂ ÎNVEȚE și ca să își maximizeze șansele pe piața muncii.

E bine ca un student să lucreze și să continue să fie student învățând 7-8 ore pe zi (poate că învață mai eficient în cadrul slujbei sale) dar e rău ca un student să lucreze într-un domeniu care nu are nici o legătură cu profesia pentru care se pregătește și să înceteze astfel să fie student pentru că nu mai are timp să învețe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu