vineri, 30 ianuarie 2015

Concursurile de dezbateri sunt o excelentă oportunitate de a achiziționa competențe

Educația trebuie să îi determine pe cei educați să achiziționeze competențe. Competențele pot fi înțelese drept capacitatea (uneori și experiența) de a face un lucru, de a îndeplini o sarcină sau de a obține un rezultat.

Obișnuiesc să spun că treaba mea, ca educator, este să îi învăț pe studenți (și nu numai pe ei) să gândească cu capul lor. Să le ofer diferitele perspective din care pot privi un lucru- aidoma unor ferestre, și să îi îndemn să privească prin acele ferestre. Apoi îi întreb: „Spune-mi, te rog, ce vezi?”. Iar răspunsurile lor mă fac și pe mine, adesea, să îmi mai pun câteva picături în ochi. :)

Miercuri, 28 ianuarie 2015, am privit lumea printr-o fereastră inedită: aceea a dezbaterilor.
Am participat la un proiect al Asociației pentru Educație și Formare „Top Formalis”- al cărei membru fondator sunt, am jurizat dezbateri între elevi, părinți, profesori și studenți pe tema „Școala altfel”. Cu două zile înainte am participat la ședința tehnică de lucru, de pregătire a activității de dezbateri. Când am înțeles despre ce este vorba și am realizat ce virtuți educaționale majore au dezbaterile, am tresărit ca electrocutat. Mi-am spus mie și studenților: „Asta da oportunitate de achiziție de competențe. Aici e de noi!”

Apoi am vorbit cu doamna profesoară Șandor Lilla care avea o experiență consistentă în pregătirea, organizarea și jurizarea dezbaterilor și am înțeles și mai clar că în dezbateri se implică copii (participanții pot fi și adulți, desigur) care devin mult mai deștepți, atenți, motivați, voluntari, atenți, își ascuțesc capacitatea de exprimare, spiritul de observație, logica, reacțiile, învață managementul timpului, disciplina argumentării, respectul interlocutorului, necesitatea de a se detașa de tema argumentată și a se concentra pe logică și argumente. Cel mai mare lucru este că se deschid, comunică, vorbesc, își depășesc fricile, fobiile, rezervele, folosesc o samă de cuvinte, judecă, raționează, gândesc. Ce mai tura-vura, e grozav!

Așa că, împreună cu câțiva dintre studenții mei, am participat la concursul de dezbateri, am văzut, am învățat, am câștigat. Toții participații au câștigat.

Am scris despre aceasta mai pe larg pe pagina de Facebook a Departamentului de Management-Marketing.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu